tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kirjanpito ja tilitoimisto

Jos yrityksen kirjanpidon hoitaminen itse tuntuu vaikealta kannattaa suosiolla etsiä sopiva tilitoimisto. Tilitoimistoja on Suomessa tuhansia joten huonoon palveluun ei kannata tyytyä vaan etsiä sellainen tilitoimisto, jonka palvelu on juuri sinun yrityksellesi sopivinta.

Olen listannut tähän joitakin kriteereitä ja asioita, joita tilitoimiston valinnassa kannattaa miettiä:
  1. Vaikuttaako tilitoimisto aidosti kiinnostuneelta minusta. Isoissa tilitoimistoketjuissa kuten Pretax/Accountor tai Rantalainen on etunsa mutta isolle yritykselle pieni yrittäjä ei ehkä ole se tärkein asiakas.
  2. Tilitoimiston pätevyys. Tilitoimiston pätevyyttä ulkopuolisen on vaikea arvoida mutta paljon päättelet aivan yleisessä keskustelussa. Suomen taloushallintoliiton jäsenyritykset, joiden yrittäjät ovat suorittaneet KLT-tutkinnon ovat ainakin periaatteessa näyttäneet osaamisensa KLT-tentissä, joka on suhteellisen vaativa.
  3. Tilitoimiston hinnat. Tilitoimistojen hintojen vertailu on vaikeaa, koska kaikki laskuttavat hieman eri periaattein. Käytönnössä tuntihinnaksi muutettuna pääkaupunkiseudun tilitoimistot liikkuvat 50€/h luokassa ja muualla Suomessa hinnat ovat hieman alhaisempia. Jos saat tilitoimistostasi hyvää palvelua alle 50€/h todellisella hinnalla (ei tunnin veloitusta vartin työstä), voit olla tyytyväinen tilitoimistovalintaasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti