tiistai 5. huhtikuuta 2011

Mikä on paras yritysmuoto?

Ensimmäinen ja erittäin tärkeä asia aloittavalle yrittäjälle on se, missä yritysmuodossa toimintaa aiotaan harjoittaa. Usein aloittavat yrittäjät suhtautuvat tähän valintaan jopa liiankin vakavasti sillä valinta on aina muutettavissa myöhemmin toiseenkin muotoon eli valinta ei ole peruuttamaton.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja ja toiminimi
Jos yritystoiminta on merkittävällä tavalla yhden henkilön työpanoksen varassa on toiminimellä toimiminen luontevin ratkaisu ainakin yritystoiminnan alkuvaiheessa. Toiminimellä toimittaessa ei perusteta varsinaista yritystä vaan kaikki sopimukset tekee yrittäjä itse. Hän vain rekisteröi toimintaansa varten kaupparekisteriin nimen, esimerkiksi TMI Matti Virtanen, ja saa yritystoimintaan tarvittava Y-tunnuksen. Tällä tavalla toimittaessa kaikki yritystoiminnan riskit ovat yksin yrittäjän mutta niin ovat myös saatavat voitotkin. Luonnollisesti yrittäjä on niistä myös itse verovelvollinen.

Henkilöyhtiöt: avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö
Henkilöyhtiöt ovat nykyaikana harveneva yritysmuoto mutta toki erittäin käyttökelpoinen edelleen. Henkilöyhtiön perustamiseen tarvitaan aina vähintaan kaksi henkilöä. Avoimessa yhtiössä kaikki yhtiömiehet ovat vastuunalaisia ja vastaavat yrityksen veloista kuin omistaan. Kommandiittiyhtiössä on sekä vastuunalaisia että äänettömiä yhtiömiehiä. Äänetön yhtiömies on ikäänkuin ulkopuolinen sijoittaja. Hänellä ei ole äänivaltaa yhtiössä merkittävästi mutta hän ei myöskään vastaa yhtiön veloista kuin sijoittamallaan rahasummalla.

Osakeyhtiö
Osakeyhtiö on ehdottomasti suosituin yritysmuoto kun puhutaan vähänkään isommista yrityksistä. Osakeyhtiön suurin etu on se, että sen osakkaat eivät vastaa yrityksen veloista kuin sijoittamallaan summalla elleivät ole yhtiön velkoja itse taanneet. Osakkuus ei kuitenkaan tuo tätä vastuuta ilman muuta sitoumusta yhtiön veloista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti